Hlavní obrázek

Adventure Menu – recenze: jídlo na cestách

Na našich cestách není vždy jednoduché zajít na oběd, především při delších tůrách v horách. Po 4 nebo 5 hodinách stoupání si moc rádi pochutnáme na teplém jídle, které navíc nezabere moc místa v batohu. A věřte, že knedlo-vepřo-zelo s výhledy do údolí, si zamilujete.

Proč Adventure menu?

Při cestování:

  • chceme si pochutnat a doplnit energii,
  • nechceme za jídlo zbytečně utrácet,
  • nechceme tahat nic těžkého,
  • nechceme rozdělávat oheň nebo nosit vařič.

Obvykle kombinace těchto vlastností moc nehraje, ale v tomto případě jsme našli ideální shodu.. 

Jasně, jedno jídlo vychází na nějakých 170-190 korun, což není málo. Za cca 200 Kč si dáte v rakouských Alpách ale maximálně polévku a jednu housku – výživové hodnoty nic moc. Za hodnotnější jídlo utratíte v přepočtu kolem 350 korun. A to se bavíme o situacích, kdy na daném místě restaurace vůbec je.

Sterilovaná a dehydrovaná varianta

Do nedávna mělo Adventure Menu v nabídce “pouze” sterilovanou variantu. Nyní je k dispozici i v dehydrované, kam stačí přilít voda. Při našich cestách jsme měli prozatím vždy sterilovaná jídla a nemůžeme si je vynachválit.

Hlavní jídlo váží po ohřátí 400 gramů, snídaňové pochoutky čtvrt kila. Určitě se nepřejíte, nadruhou stranu po obědě budete schopni chodit a ne se kutálet. 🙂

Jídel je spousta.

Sterilovaná např.:

  • Vepřové žebírko s bramborem
  • Vepřové s knedlíkem a zelím (bramborové špalíčky) – DOPORUČUJEME
  • Hovězí na tymiánu
  • Jelení ragú s bramborovými špalíčky
  • Kuře korma s rýží
  • Kuřecí křídla na medu a chilli
  • Kuřecí na divoko s rýží – DOPORUČUJEME
  • Kuřecí po zahradnicku s fazolemi
  • Masové koule s Basmati a rajskou omáčkou – DOPORUČUJEME
  • Pikantní kotlík s Bulgurem
  • Tandoori quinoa
  • Vepřové na kmíně
  • Farmářská šunka s čočkovým ragú
  • Hovězí guláš s bramborem
  • Zeleninové rizoto s tofu

A dehydrované dobroty:

  • Chilli con carne (malé a velké)
  • Fusilli se špenátem a vlašskými ořechy
  • Gulášový polévka
  • Krémová míchaná vajíčka se šunkou a sýrem
  • Krémové rizoto s chřestem a brokolicí
  • Kuře korma s rýží basmati
  • Kuře tikka masala s rýží basmati
  • Kuřecí supreme s ratatouille (malé a velké)
  • Penne s boloňskou omáčkou a parmezánem
  • Pikantní kotlík s bulgurem
  • Lightweight čočkový dhal

Ze snídaní a pochoutek je pak na výběr z:

  • Žemlovka s jablky a skořicí
  • Rýžový nákyp se švestkami
  • Krůtí jerky
  • Hovězí jerky
  • Trail mix – hovězí, goja, pekanové ořechy

Příprava Adventure menu

Jídla nemusíte vařit hodinu na ohni, stačí je ohřát. Je to jednoduché a vše potřebné k ohřevu dostanete i v obchodu s AM (Liman sport v Plzni, Hudy, Rock Point, Alza…). Potřebujete vlastně jen zipper bag (uzavíratelný sáček) a ohřívací kapsle. Kapsle jsou ve dvou velikostech – pro ohřev jednoho či dvou jídel.

V případě ohřevu dvou jídel vložíte dva uzavřené sáčky s pokrmy do velkého sáčku, přilijete vodu dle návodu a velký sáček uzavřete. Za cca 12 minut máte teplý oběd! Jídlo můžete samozřejmě také vyklopit do ešusu nebo na talíř, ohřívat ho v mikrovlnce nebo na sporáku. O tom to ale pro nás není – my ho potřebujeme venku, obvykle v horách.

Když je venku zima (dokonce i sníh), možná budete potřebovat pro řádné ohřátí k velké ohřívací kapsli i jednu menší, počítejte s vyšší spotřebou vody.

Co jíte vy?

Adventure menu vás zasytí, nezalepí, neváží tolik, dá se zaplatit a ještě dobře chutná. Obvykle doplníme tenhle oběd o dopolední ovoce a odpolední proteinovou tyčinku. Myslete vždy na energetickou hodnotu – knedlíky vám můžou padat z talíře, ale tohle je zkrátka lepší.

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět prostřednictvím kontaktního formuláře. Děkujeme! Dejte nám vědět
Autor: Petr Krauz

Jsem SEO konzultant na volné noze se specializací na auto-moto a technické projekty, zakladatel Marketingové Plzně a milovník cestování. Nejraději objevuji nové lokality v Alpách, vyhýbám se vodě (a lodím) a o našich cestách se rád podělím na blogu. To je tady!

Přejít nahoru